Снимка на Боровец спечели първо място на Sony World Photography Awards

Ясен Георгиев - "Пътуване". Снимка: Sony World Photography Awards
Ясен Георгиев – „Пътуване“. Снимка: Sony World Photography Awards

Българинът Ясен Петров е с първа награда в раздел „Пътешествия“ в конкурса Sony World Photography Awards 2015 – един от най-авторитетните фотографски конкурси в света. Неговата снимка „Зимен сън“ разкрива зимната красота на Боровец и е била избрана от общо 80 000 други фотографии от целият свят.

Sony World Photography Awards е най-големият и престижен фотографски конкурс в света, като в него участват и любители, за които фотографията е страст и хоби. Самият Ясен Петров не е професионален фотограф. Той участва в подсъстезанието „Отворено участие“, в раздел „Пътуване“, където е удостоен като победител. В „Отворено участие“ се награждават и снимки на тема „Панорама“, „Лица“, „Изкуство и култура“, „Архитектура“.

Снимката е направена в Боровец по време на зимният сезон.“Бях на ски с приятели в Боровец, това е най-известният ски курорт в България. Последната вечер от нашия престой, седях в хотелската си стая и гледах през прозореца. Мечтаех да остана още няколко дни. Исках да заснема и снега, който не спираше да вали, и да предам правилно атмосферата на мястото, затова пуснах светкавицата на фотокамерата си“, посочва Ясен в описанието на снимката, цитиран от  bTV.

Наградата е техника от Sony за цифрови изображения и смартфон Xperia. Сега българинът ще се състезава с останалите победители в подкатегориите на „Отворено участие“, за голямата награда „Фотограф на годината на Sony 2015“, която е 5000 долара.

02.04.2015

Коментари