Габрово – столица на хумора, сатирата и магията!

Работната седмица вече е преполовена и с всяка изминала минута се приближават сладките часове на уикенда. Този уикенд “МЯСТОТО” е Габрово – разбира се! Още от петък (1 април) прочутият със своя пиперлив хумор град ще се превърне в епицентър на някои от най-вълнуващите събития за първите три дни на април. Все пак какво по-добро място да се отпразнува международния ден на шегата от единствения в света Дом на хумора и сатирата?

1 април в столицата на хумора и сатирата

Макар че много градове подготвят специални събития по повод деня на шегата, може да се каже, че 1 април е нещо като неофициален празник на Габрово – град, прославил се надлъж и нашир с пиперливото си чувство за хумор. По традиция на своя “патронен празник” Домът на хумора ежегодно обявява ден на отворените врати. А тази година уникалният музей има допълнителен повод за веселба, тъй като на 1 април той ще отпразнува своя 44 рожден ден! И, разбира се, ще има многобройни събития, които да допринесат още повече за доброто настроение в най-забавния ден от годината!

Рожденият ден на един необикновен музей

През целия ден в Дома на хумора и сатирата ще изобилстват разнообразни забавни събития. Сутринта ще бъде посветена на малчуганите и 40-годишнината на залата “Планета Габрово”. Доброто настроение ще бъде поддържано от първокласниците от ОУ “Ран Босилек”. Ранният следобед ще бъде запазен за филмите “Бай Ганьо тръгва по Европа“ и „Бай Ганьо във Виена“ – любими комедии на поколения българи, запомнени с незабравимите изпълнения на майстори на актьорското изкуство като Георги Калоянчев, Стоян Алексиев, Джоко Росич и Пейчо Пейчев.

Акцент в програмата ще бъде откриването на две изложби в 17:30 ч. Първата от тях, озаглавена “Усмивката”, е съвместен проект на Цветан Стоянов (фотография и рисунка) и Калин Николов (карикатура). Двамата автори ще се погрижат усмивки да грейнат по лицата на всички посетители. Втората изложба , “2 + 2”, окончателно ще затвърди високия градус на настроението. Тя е резултат от сътрудничеството между двама хърватски (Ненад Остоич и Дамир Новак) и двама български артисти (Ивайло Цветков и Трайко Попов). Четиримата карикатуристи са дали воля на своето въображение и в петък ще отправят предизвикателсво към действителността със своите шаржове.

Магията завладява Габрово!

Zlatna Kotka Logo

Доброто настроение ще продължи през целия уикенд, защото в събота започва и друго единствено по рода си събитие в България, а именно международният фестивал Магична среща “Златната котка”. Невероятното шоу-съревнование идва като естествено продължение на празненствата от 1 април, който между другото е и професионален празник на илиюзионистите. Фестивалът ще събере за пети път забележителни магове от цял свят! По повод мини-юбилея на “Златната котка” организаторите са поканили забележителни професионални илюзионисти от Унгария, САЩ, Великобритания, Сърбия и други държави. Срещата ще започне на 2 април с работилници и лекции от международните гости, а на 3 ще се проведе и мащабният гала спектакъл, който ще отведе зрителите в една различна реалност! Пълната програма на събитието ще откриете на официалния сайт.

Питате ли се вече как да се измъкнете по-рано от работа в петък и да отпрашите с бясна скорост към Габрово? За решението на тази сложна задача не можем да Ви посъветваме. Но можем да Ви помогнем да намерите място, където да отседнете. Разгледайте няколко интересни възможности за настаняване в Габрово и резервирайте още сега!

30.03.2016

Коментари