„Златен Ритон“ – за 22 път в Пловдив

Изображение: http://www.zlatenriton.bg/
Изображение: http://www.zlatenriton.bg/

Последните няколко седмици са сбъдната мечта за всички поклонници на седмото изкуство, защото след приключването на Киномания Варна и единствения по рода си фестивал за планински филми Банско Филм Фест, днес в Пловдив започва 22-рото издание на фестивала за  документално и анимационно кино “Златен Ритон”. Прожекциите ще бъдат в дома на киното, „Лъки Синема“, и клуб “Петното на Роршах”. Всички събития са със свободен достъп за публиката, а в журито отново присъстват известни имена като доц. д-р Иво Драганов, Андрей Паунов и Светлана Куюмджиева.

Филмите както в конкурсната, така и в информационната програма ще покажат уникални гледни точки към реалността – такава, каквато я виждат техните автори. Програмата включва портрети, разкриващи сложните и многостранни личности на някои известни български артисти (“Портрет на една примадона”, “Васил Гендов – мит и реалност”), вдъхновяващи разкази за възходи и падения (“Салто Мортале”), истории за развитие и регрес, вплетени в безкрайното движение на живота (“Светлина от сенки”). Интересен ракурс ще представят няколко филма, отправящи поглед към България през очите на чужденци, избрали да направят страната ни своя втора родина („Швейцарецът с българско сърце“, „Три жени в полите на Витоша“). На фестивала ще бъде представен и първият български документален 3D филм, посветен на нестинарството („Стъпки в огъня“).

Събитията в световен мащаб поставят разбираем акцент върху темите война, тероризъм, агресия в секцията на документалното кино. Много от авторите обръщат поглед назад в опит за запазване на спомена за миналото. Еднo от най-ярките събития в програмата ще бъде премиерата на филма “През сълзи”, посветен на 100-годишнината от арменския геноцид. На прожекцията ще присъстват високопоставени гости, включително Нeгово Превъзходителство г-н Арсен Схоян, посланик на Армения в България, и Негово Високопреподобие архимандрит Исахак Похосян, архиерей на Арменската епархия в България.

Макар и по-малко на брой, филмите в анимацонната програма също будят голям интерес. Те представят богата палитра от стилове и концепции. Програмата включва произведения както за деца, така и за възрастни. Усетете почти безграничните възможности на анимацията като изразно средство.  Приказни и поучителни истории с красива стилизация се редуват с произведения, залагащи на новаторския подход и провокацията. Тази година в програмата се откроява силното присъствие на творческия тандем Димитър Димитров (режисура) – Дилян Еленков (сценарий), който участва във фестивала с три анимационни филма.

Програмата можете да разгледате в подробности тук. И ако и Вие, също като екипа на GoGo.bg, бихте искали да видите всеки един от филмите, но просто нямате възможност да посетите Пловдив през седмицата, прочетете бюлетина, който екип от млади киноведи, начело с д-р Деян Статулов ще издава всеки ден. Там можете да прочетете интересни анализи, коментари и интервюта със създателите на филмите. Съботният ден ще бъде кулминацията в програмата: в последния фестивален ден ще бъдат прожектирани всички наградени ленти. Затова, планирайте още сега настаняването си в града на тепетата и се отдайте на уикенд, завладян от култура и изкуство в Пловдив.

30.11.2015

Коментари