5 странни факта за Коледното дърво по света

Декември наближава, времето сериозно застудява, а синоптиците предвещават стрхотни снежни празници! Каква по-добра възможност да се съчетаят предстоящите празници със ски ваканция? Вие имате ли вече планове за Коледа? Ако имате нужда от вдъхновение, разгледайте някои страхотни оферти на нашата страница.

Ако обаче вече сте наясно с плановете си и просто искате да се настроите на празнична вълна – ето нещо подходящо. Специално за вас подготвихме серия от статии, в които да ви запознаем как се празнува Коледа по близки и далечни краища на света. В първата от тях ще ви разкажем за пет странни и любопитни факта, свързани с коледното дърво.

5. Българското коледно дърво

Ако трябва да бъдем честни, българската коледна традиция е свързана не толкова с украсата, колкото с изгарянето на коледното дърво… Обичаят повелява огромно дъбово или крушово дърво да се сложи в огнището, където гори цяла нощ. Векове наред в навечерието на Коледа хората слагали бъдника в огнището, запалвали го и той топлел дома. Същевременно по него се гадаело за бъдещето. Пепелта не се изхвърляла, защото се смятала за лековита.

img_2736

Ами елхите? Още в годината на Освобождението в Пловдив по инициатива на губернатора на града се украсява елха. Само че по онова време Пловдив не е част от Княжество България, а столица на Източна Румелия. Затова за първа българска елха се счита тази, украсена на следващата година в двореца на княз Александър Батенберг. За празниците той организира пиршество по традициите на своята родина Германия – има и елха, и подаръци за всички, връчени лично от княза.

4. Коледно манго вместо коледна елха?

mango-tree-retouchМакар Индия да е предимно будистка страна, местните християни празнуват Коледа подобаващо. Както можете да си представите обаче, там не растат много елхи. Ето защо индийците си украсяват бананово или мангово дърво вместо това. Така те внасят наистина уникален привкус на тази придобила популярност по целия свят традиция.

3. И като стана дума за странни дървета…

Новозеландско Коледно дърво.
Новозеландско Коледно дърво.

В Нова Зеландия коледното дърво също не е елха. Имайки предвид, че 80% от растителността е уникална за острова, това никак не е учудващо. За коледните празненства хората там използват местно дърво, наречено похутукава или огнено дърво. Освен, че е много красиво, това е едно от важните растения в традициите на местното племе Маори. При идването на християните двете традиции се смесват и така в днешно време дървото на младия маорски вожд, дръзнал да търси рая, е използвано и за коледно дърво. Като добавим към всичко това факта, че Коледа в Нова Зеландия се пада по средата на лятото, става една абсолютно уникална Коледа – също като самия остров Нова Зеландия!

2. Паяци по елхата

Толкова за нестандартните дървета. Нека сега видим няколко нестандартни украси за елхата. Може би силно ще се изненадате, че в Украйна задължителна част от украсата са паяците и паяжините. Доста необичайно, нали?

beautiful-cobweb

Легендата гласи, че една вдовица живеела в крайна бедност със своите деца. В двора на къщата им растяла елха, но те нямали нищо, с което да украсят елхата за празника. В нощта на Бъдни вечер вдовицата горчиво оплаквала съдбата си. Семейство паяци я чуло, съжалило я и покрило елхата с красиви паяжини. На сутринта, когато слънцето осветило дървото, то заблестяло все едно е покрито с нишки от чисто сребро и злато. От този ден елхата на вдовицата всяка година била прекрасно украсена с паяжина.

1. С кисели краставички, моля!

На много места в САЩ традиционна част от коледната украса на елхата е и … киселата краставичка! Всъщност, не става дума за истинска краставичка, а за зелена коледна играчка с тази форма. Тя се скрива някъде из елхата на Бъдни вечер. Вярва се, че който пръв я намери в коледния ден, ще се радва на година изпълнена с късмет и благополучие (а в някои семейства на късметлията се полага и специално подаръче).

Коледната краставичка е традиционна украса на елхата в САЩ.
Коледната краставичка е традиционна украса на елхата в САЩ.

Но как се е появила тази необикновена традиция? Историята е обвита в легенди, догадки и мистерия… Парадоксът е, че мнозина в САЩ твърдят, че това е стара германска традиция, а в Германия никой не е и чувал за нея! Откъде ли се е появила тогава? Може би никога няма да разберем…

Какви други странни традиции, свързани с коледната елха познавате?

22.11.2016

Коментари