5 стила за борба с празничния махмурлук

Още няколко дни и започва най-дългият цикъл празници. От Бъдни вечер до Йордановден тежките софри са ежедневие, а с тях и тежките сутрини. Ето защо решихме да проучим един важен и актуален въпрос: как да се преборим махмурлука?

Ако все още нямате планове за Нова година и сте се отчаяли, че вече нямате никакъв шанс – разгледайте оферти за последната минута. А ако вече имате планове и предусещате какво ще се случи на 31 декември… а след това и на 1 януари… после и на 6ти, и на 7ми… Е, продължавайте да четете.

Трябва да започнем с това, че най-безотказно ефективното средство против махмурлук е умереното и разумно потребление на алкохол! Ако все пак прекрачите границата, има различни начини да се справите възможно най-изискано с чутовното главоболие, непобедимата отпадналост и разбъркания стомах.

Всъщност, из интернет има толкова много рецепти, че да се чуди човек кого да слуша! В крайна сметка много от тях работят и коя ще изберете е въпрос на вкус. Ние обобщихме 5 основни стила за борба с махмурлука.

Научен стил

shutterstock_231223849

Какво всъщност причинява махмурлука? Лоши новини: учените изобщо не са сигурни. Все пак има няколко правдоподобни предположения.

Знае се със сигурност, че алкохолът води до обезводняване и най-вероятно това е причината за умопомрачаващото главоболие на сутринта. Е, лекът за това е ясен: вода, вода и пак вода! Тази „рецепта“ се отнася за всички етапи на пиенето: преди купона, по време на пиене, вечерта преди лягане и най-вече на сутринта, след като се събудите.

Друга теория посочва за основен виновник елемента ацеталдехид: остатъчен продукт при усвояването на алкохола от организма. Казват, че той е 10 до 30 пъти по-токсичен от самия алкохол – дразни стомаха, нарушава минералния баланс – все кофти работи. За да се преборите с лошия ацеталдехид, учените съветват да не пиете на гладно. Храната забавя усвояването на алкохола и помага на организма да се справи по-лесно с трудната задача.

Народен стил

Шкембе чорба против махмурлук
Махмурлук ли? Просто хапнете една шкембе чорба!

В този стил всичко започва с добрата подготовка. Народът е казал: по време на пиене трябва порядъчно да се мези. А за закуска: кофа вода, едно каче саламура от кисело зеле и задължително топла шкембе чорба – солидно подлютена, с много оцет и чесън! Народният стил е добре подкрепен от науката: зелевата чорба помага за възстановяването на баланса на сол и реминерализира тялото. А шкембе чорбата ли? Топлата и вкусна шкембе чорба никога не е лоша идея! Ако сте фен, дори само мисълта за нея може да ви накара да се почувствате по-добре. И в крайна сметка ако за друго не помогне, тя поне ще държи всички през деня на достатъчно разстояние, за да не успеят да забележат подпухване, торбички под очите или други подобни дреболии.

Някои се изкушават да заменят водата от рецептата със сутрешна бира. Това обаче не е добра идея, защото въпреки измамното усещане за утоляване на жаждата, в крайна сметка начинанието ще има обратен ефект: само ще отложите махмурлука, а по-късно той ще се завърне с пълна сила и желание за мъст.

Стил „Традиционна медицина“

pharmaceutical_capsulespills
„За всяка болка си има…“ …хапче.

Хапче против главоболие, друго против гадене, трето против киселини: „За всяка болка си има …“ …хапче. Ако сте почитатели на традиционната медицина, със сигурност вече имате 2-3 фаворита наум. Колкото и да ви е зле на сутринта след запоя обаче, е важно да не пропускате да хапнете нещичко преди да изпиете каквото и да било чудо на фармацевтиката. Леката закуска е от жизненоважно значение, тъй като повечето лекарства дразнят стомаха, когато се пият на гладно. А всеки опитен пияч че ви каже, че след тежка нощ последното, което ви трябва е да усложнявате и без това увъртяната ситуация!

Добра идея е освен болкоуспокояващите да подложите и с 2-3 подходящи витамина, които да възстановят баланса в тялото ви. Казват, че витамините С и В6 са особено ефикасни при възстановяване от тежка алкохолна нощ.

Каквото и да правите обаче, стойте далеч от парацетамола! Той ще натовари допълнително вече изтерзания ви черен дроб.

Стил „Алтернативна медицина“

Mortar with fresh rosemary and dried spices

Разбира се, живителните витамини и минерали след тежка нощ могат да се набавят не само с хапчета. Най-подходящи за това са прясно изцедените сокове. В малко количество можете да наблъскате много полезнотии. Съвет: така както сте почнали, вземете хапнете и един банан. Освен, че щади стомаха, той ще ви даде така необходимата енергия. А най-накрая ударете и един ментов чай за разкош – хем свежо, хем успокоява стомаха (а и нервите).

Ако пък предпочитате екзотиката, може да опитате някоя по-сложна рецепта, като например аюрведическото „златно мляко“ (една от многобройните рецепти можете да прочетете тук). Най-важната съставка от рецептата е куркумата: подправка, която съдържа много антиоксиданти, има противовъзпалителен ефект (и още 150 допълнителни полезни странични ефекта, според привържениците ѝ). Ето защо златното мляко влияе добре на черния дроб, ставите, сухожилията, стомаха, пречиства черния дроб и кръвта… А споменахме ли, че влияе добре на черния дроб?

Стил „Здрав разум“

interrobangblue

Най-доброто лекарство: не пийте. Второто най-добро? Времето. Статистиките сочат, че колкото и да е зле положението, и в случая с махмурлука важи максимата „Всяко чудо за три дни“. И дори нищо да не правите, а просто да си страдате тихо, в най-лошия случай до 72 часа ще сте отново тип-топ. От тук логично следва: ако можете да прекарате целия ден в безделие – не се колебайте! Угодете си. Празненствата са тежки, от тях също трябва да се почива!

Ако все пак ви се налага все пак да се покажете сред обществото, постарайте се да превърнете снощното животно отново в човек! Вземете душ, облечете си чисти, красиви и по възможност удобни дрехи. За дамите: малко грим може да постигне голям ефект. Всичко това може да няма пряко отношение към главоболието, но ще ви помогне да издрапате с достойнство през трудния ден. И когато отчаянието заплашва да ви пребори, не забравяйте да си кажете с увереност: и това ще отмине!

21.12.2016

Коментари