Коледните духове по света

В много държави в днешно време най-популярният символ на Коледа е… Ами дядо Коледа, разбира се. И вероятно малко хора ще си представят елфи, вещици и демони като чуят Коледа. Но знаете ли, че всъщност във фолклора на много народи злото е част от Коледната традиция точно толкова, колкото и доброто? Днес ще ви разкажем за духовете, които бродят по Коледа из различните държави.

13 Дядо Коледовци и една зла котка

Да, точно така! В Исландия имат не 1, а цели 13 „дядо Коледовци“. Всъщност те не са дядовци, а младежи. Исландците вярват, че 13-те Коледни младежи идват във всеки град две седмици преди Коледа и си тръгват след празника. Казват, че тринайсетте са били големи пакостници, но напоследък са станали по-доброжелателни. Ето защо децата оставят своите обувки до прозореца с надеждата, че младежите ще им оставят малки подаръчета.

yule-cat-iceland
За да са в безопасност от зловещата коледна котка, всички трябва да са свършили работата си и да са се пременили в нови дрехи.

Исландците са прословути с това, че почитат усърдната работа. И за да възпитат и децата си в тази добродетел, освен доброжелателните „дядо Коледовци“, имат и нещо като таласъм – Коледната котка. Вярва се, че това страшно чудовище обикаля и изяжда децата, които не са работили достатъчно през годината. В безопасност са единствено тези, които са свършили всичката си работа и са успели да се пременят в нови дрехи.

Добрата вещица Бефана

befana
В Италия подаръците се раздават не от Санта Клаус, а от добрата вещица Бефана

В Италия не Санта Клаус раздава подаръци, а Бефана – доброжелателната Коледна вещица. Легендата разказва, че когато тримата мъдреци минали през нейното село на път към Витлеем, тя не пожелала да се присъедини към тяхното пътуване в търсене на Исус, тъй като имала много за чистене. Според легендата от тогава тя всяка година лети на своята метла в търсене на бебето Исус. А пътьом раздава подаръци и лакомства на добрите деца.

Злият помощник на дядо Коледа

На много места в Европа дядо Коледа има зъл помощник, който наказва лошите деца. Той изглежда и се казва по различен начин. На някои места е просто мъж, облечен в тъмни дрехи, който носи торба с пепел. В Германия го наричат Кнехт Рупрехт и Пелцникел, в Алзас – Ханс Трап, а в Нидерландия – Черен Петър. Може би най-страховитият от помощниците на дядо Коледа е Австрийският Крампус. Той е рогат дявол, който носи вериги и брезова пръчка и бие децата, които не са били добри през годината. А на гърба си Крампус е метнал кош, в който прибира най-лошите деца.

Крампус е рогат дявол, който наказва лошите деца.
Рогатият дявол Крампус е един от най-страховитите помощници на Санта Клаус.

Вещици и духове в Скандинавия

В скандинавските държави, и особено Норвегия и Швеция, вярват, че зли духове и вещици излизат на Бъдни вечер. Имайки предвид, колко дълга е нощта по това време на годината, не е трудно да си представим как се е появило това предание! За да се предпазят от тях, хората трябва да вземат предпазни мерки. Тук обаче преданията си противоречат кое е по-ефективното: дали да се скрият метлите, за да не могат вещиците да летят, или напротив – да се извадят всички метли пред вратата, за да не влизат зли създания да тършуват по къщите…

Илюстрация: Jenny Nyström
На Коледа стопаните на всяка къща трябва да нагостят домашния елф Нис. Илюстрация: Jenny Nyström

Коледа е и времето, в което домашният дух Нис изисква своята награда за това, че през цялата година е работил усърдно и е помагал за благополучието на домакинството. Стопаните трябва да оставят специално за него купа с вкусен оризов пудинг или каша, обилно гарнирана с масло. Защото ако ястието не е достатъчно или не е по вкуса на елфа, той се „отплаща“ подобаващо като прави пакости и е склонен дори да открадне коледните подаръци на децата, преди да са се събудили.

Мъртвите бродят по земята

На Бъдни вечер финландските гробища са красиво осветени от свещите, с които хората отдават почитта си към своите починали роднини.
На Бъдни вечер финландските гробища са красиво осветени от свещите, с които хората отдават почитта си към своите починали роднини.

Във Финландия вярват, че по Коледа границата между реалния и отвъдния свят е много тънка. Ето защо техните Коледни традиции са свързани с почитта към мъртвите. Смята се, че след залез мъртвите се завръщат у дома, за да бъдат със своите семейства. Традицията започва на 24 декември със семейно посещение на сауната. Прието е то да приключи преди залез, за да могат духовете също да се насладят на това удоволствие преди вечеря. Живите пък отиват на гробищата, за да запалят свещ. По време на вечерята се оставя специално място за починалите роднини, на което се сервират най-добрите ястия от пиршеството. А през нощта стопаните спят на пода. Така мъртвите могат поне една нощ в годината да прекарат в меко и удобно легло.

13.12.2016

Коментари