Етъра празнува деня на майстора в събота

Снимка: etar.org
Снимка: www.etar.org

Със сигурност всеки от нас е чувал, че петък е “ден на майстора”: денят, в който работата не спори и всички си мислим за предстоящите почивни дни. Тази седмица обаче, този специален ден ще бъде в събота. На 12 декември ще отработваме почивния новогодишен ден, удължавайки работната седмица. Но знаете ли, че всъщност тази събота е, “истинският” ден на майстора – празникът на християнския светия Спиридон?

По времето на император Константин Велики, той е бил епископ на о-в Кипър. Според житието му св. Спиридон е бил прославен чудотворец, при когото от близо и далеч идвали хора за изцеление и благословение, а в своята пламенна реч против арианството светецът кара от една керемида да гори огън и да тече вода едновременно. Фолклорната представа за светеца е дори още по-богата от житието му. “Според народните представи той е умеел да работи 12 занаята от различно естество”, казва етнографът Ангел Гоев. Ето защо традиционно светията се смята за покровител и закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др.

Изображение: www.ikona5.ru
Изображение: www.ikona5.ru

И така тази събота майстори от цялата страна ще честват своя патронен празник. Традицията повелява рано сутринта всеки да отвори своята работилница, да запали свещ и да я остави да гори. Не трябва обаче да се работи, защото преданието гласи, че ако дюкянът работи, кярът ще излезе и ще влезе сиромашията. На този ден в храма се отслужва специална литургия. След това тържествено шествие отвежда всички занаятчии и техните семейства към мястото на традиционното угощение. Едно време това е бил един от най-важните дни, защото патронният празник на еснафите е бил единственият ден в годината, в който са се провъзгласявали новите калфи и майстори.

И тази година по традиция празникът ще се отбележи в градовете, където има силни занаятчийски общности. В Троян ще се състои празнично шествие, в Орешак пък ще отбележат деня с национална изложба, озаглавена “От раклата на баба”. В Пловдив ще бъде демонстриран занаятчийския ритуал за въвеждане в майсторско звание. Той ще се проведе от 10:30 ч. в двора на Етнографския музей.

Най-интересно обаче със сигурност ще бъде в Етъра. За уникалния габровски музей на открито денят на Св. Спиридон е патронен празник, а също и единственият ден, в който занаятчиите не работят. Тази събота станете част от вековната традиция в забележителния етнографски комплекс Етъра: през целия ден ще има свободен достъп до архитектурно-етнографския комплекс!

И така, ако успеете – измъкнете се от офиса и посетете това неповторимо място, за да отпразнувате истинския ден на майстора! Планирайте своя уикенд в Габрово още сега! А ако няма никаква възможност да избягате от града – не се безпокойте. Защото това е само едно от многобройните интересни събития, които ще се проведат в Етъра този месец. Посетете комплекса на 24, 25 и 31 декември, когато ще станете свидетели на автентични възстановки на традиции и обичаи, свързани с коледните и новогодишните празници.

10.12.2015

Коментари