Златната ябълка – пътуване из един вълшебен свят

Всяка седмица от GoGo.bg се опитваме да Ви отведем на вълнуващо пътуване някъде в България. Тази седмица пътуването ни ще бъде из един приказен свят – свят на змейове и самодиви, на магически духове и приключения, свят в който не всичко е такова, каквото изглежда.

Map-of-the-World-logo-1280

Разбира се, става дума за „Златната ябълка“. Това е новаторски проект, който си поставя за цел да създаде първия български анимационен сериал на базата на българския фолклор и народните ни приказки. Всичко започва през 2012 с една идея на младия български аниматор Димитър Петров. По това време Митко живее в Лондон и работи в едно от най-големите анимационни студиа, Cartoon Network.

Да бъде нает на работа в Cartoon Network е и голямо признание, и сбъдната мечта за талантливия аниматор. Същевременно обаче, попадането зад кулисите на професионалната анимация премахва мистиката, обгръщаща тази индустрия. Митко вижда как работят чарковете на машината, че магията се създава от мнозина талантливи артисти, които умеят да работят заедно. И това го кара да се замисли, че всъщност всичко необходимо за направата на една анимация го има и в България. Така се ражда идеята за български анимационен филм.

На въпроса защо е избрал сюжетът да бъде основан именно на българския фолклор и митология, Митко често отговаря, че “всички знаят какво са дракони и елфи, но никой не знае какво са змейове и самодиви.” Той е решил да промени това, а междувременно – защо да не преобърне и начина, по който чужденците възприемат страната ни?

И така, той се връща в България и започва да работи усилено, за да осъществи своята мечта, защото „ако някъде трябва да се случи това, то трябва да се случи в България. Тук има много потенциал и няма причина да не стане в България.“ Тук се запознава с Ели (Елена Рапонджиева), която въпреки първоначалното си намерение да откаже ангажимента, се влюбва в идеята за “Златната ябълка” и се съгласява да стане продуцент на сериала.

Сега, 3 години по-късно, екипът вече се състои от почти 30 души, живеещи в 6 държави. Сред хората, работещи по създаването на „Златната ябълка“, срещаме имена като Светла Радивоева (българка, която работи в Уолт Дисни, и е част от екипа на филма “Леденото кралство”) и доц. д-р Вихра Баева (от Института по Етнология и Фолклористика към БАН).

Впечатление прави безкомпромисният професионализъм, който излъчва всеки един елемент на проекта. Тези хора знаят какво искат и го осъществяват с невероятна любов и всеотдайност. Тяхната цел: да представят нашите митове и фолклор по един атрактивен за младите поколения начин, който същевременно да изгради положителен образ на страната ни. Втори, не по-маловажен стремеж е да се създадат условия за младите и талантливи артисти, които искат да поемат по професионалния път на аниматора, да работят в България и да се развиват тук.

„Златната ябълка“ е уникално съчетание между балканска митология и интересен сюжет, майсторски стилизирани образи, стилно съчетание на старо и ново, наше и чуждо. А правдивите герои и фееричните декори, повлияни от Ар Нуво и Айванд Ърл, разпръскват онази неуловима щипка магически прашец, която ще Ви заплени завинаги!

Samodiva

Макар и анимация, разказваща за един приказен свят, „Златната ябълка“ не е само за деца: тя е филм за всички възрасти. Чрез преживяванията на своите герои сериалът ще изследва актуални за нашето съвремие теми, сред които предразсъдъците, отчуждението, екологичните катастрофи. По време на своето приключение героите ще порастват, ще се променят и ще преоткриват своя свят в търсене на митичната златна ябълка.

TGA_Vertical_Tree-logo

Погледът на екипа върху персонажите е истинска глътка свеж въздух! Целта е да бъдат създадени пълнокръвни образи. И, точно както в реалния живот, те не са нито изцяло добри, нито непоправими злодеи. А сюжетът постепенно ще разкрие причините всеки да бъде такъв, какъвто е.

Започнала като личен проект на Митко и постепенно прераснала в мечта, обединяваща мнозина, “Златната ябълка” се развива с все по-бързи темпове. Затова и екипът на студио „Змей“ става все по-натоварен. Ние от GoGo.bg с интерес следим развитието на проекта и миналата събота посетихме Етъра, където Митко и Ели разказаха за новостите. А след това успяхме да откраднем няколко минутки от натоварения им график, за да им зададем няколко въпроса. Ето част от интервюто, което те дадоха за нас (целия разговор можете да прочетете тук).

Mitko-Eli 1

Трейлърът на “Златната ябълка” излезе през ноември и беше последван от изключително успешна кампания в Kickstarter. Какво се промени от тогава?

Ели: Много неща. Хората научиха за нас и започнаха много повече да се интересуват от проекта и от това как се прави анимация. Има един мит, че анимацията е нещо, което се случва лесно и бързо и се прави от малко хора. Всъщност никой няма представа как се прави анимация, освен хората от бранша. До сега мнозина се изненадват и казват “Не сте ли готови още?” Нещата се движат бавно, но се движат.

От кампанията насам се завъртя “колелото на интереса”. В момента имаме малко над 36 000 фена във фейсбук. И докато преди това пишехме на различни марки от позицията “Ами ние имаме 500 фена във фейсбук…”, сега имаме около 30 000 фена повече от тях. Когато им предлагаме сътрудничество вече предложението звучи много по-сериозно. Интересът на хората много ни помага да гарантираме, че това, което правим, ще бъде успешно.

Митко: Освен това “Змеят” вече си има пещера!

Ели: Точно така! Студио “Змей” вече е нещо официално – регистрирахме си фирма, с първите хора на заплата. Това се случи благодарение на Kickstarter кампанията. Всъщност подходихме малко плахо – ние обичаме проекта, но не знаехме дали и хората ще го възприемат по този начин. А те наистина се влюбиха в “Златната ябълка” и постигнахме ниската цел, която си бяхме поставили, на 230%. Сега ще успеем да реализираме “Легендарното промо” – 10-минутна анимация, която разказва легендата за първите кукери. А допълнителните средства, които се събраха, ни позволяват вече да започнем предпродукцията на пилотния епизод. В момента сценаристите работят под пълна пара, правят нови и нови итерации на сюжета, така че когато човек изгледа първия епизод да си каже “Уау! Трябва да гледам още нататък! И трябва да го споделя с някого!” Започнаха да се правят и дизаайните на декорите и персонажите по пилотния епизод. Нещата се задвижиха.

Преди да излезе трейлърът бяхме стигнали онази преломна точка, в която ако трейлърът не е успешен, проектът се замразява. Това беше моментът, в който начинът на правене на анимация не позволява да работиш след работно време, изморен, по няколко часа на ден. Наистина всичко зависеше от трейлъра и от Kickstarter кампанията. Любовта, която засвидетелстваха хората на нас и на проекта, вярата, че това ще се случи, са нещото, което ни позволява сега да продължим да работим и битката да тече.

Митко, разкажи малко за 40 до 40.

Митко: Това е една интересна инициатива на Дарик радио. Всяка година те номинират 40 българи, които правят смислени неща. Тази година бях номиниран и ме избраха за един от тези 40 души, което е невероятна чест, защото всички, избрани за „40 до 40“, са страхотни! Аз мисля, че трябва да се дават положителни примери и всеки един от тези хора е невероятен пример.

GoGo.bg е сайт за пътуване. Има ли някое място, което бихте препоръчали на нашите читатели? А кое място вие самите бихте искали да посетите?

Митко: Аз много бих искал да посетя всяко едно от местата на Златната ябълка – и град Хан, и Кукерово, и балканджийските градове. Балканджиите са много яки. Предводителката им се казва баба Занка – едно много бойно бабè, за което се носят легенди. Никой не знае какво е правила на младини – едната легенда е, че е била разбойник, другата – че е била охрана на някакъв княз, че е била изследовател, пътешественик, учителка – всякакви предположения. Тя е първият човек, който се е заселил в Кубер планина и има странноприемница в подножието ѝ. По стените на странноприемница има карти, оръжия, всякакви интересни неща. А балканджиите – огромни, силни мъжаги – всички те слушат баба Занка, която е едно мъничко бабè. Нейното заведение бих искал да посетя и да се запозная с нея.

Ели: Да, и аз! А мястото, което наистина бих препоръчала на хората да посетят е Етъра. Аз съм много впечатлена, понеже идвам за пръв път и много ми харесва това, че те имат същата философия като нас: да представят нашата култура и фолклор като нещо поддържано, модерно, активно, достъпно, подходящо за съвременния човек. И ние се опитваме да направим същото със “Златната ябълка”.

Митко: Друго много готино място е село Пирин, където има змейова къща. Това е едно от местата, в които легендите и митовете са живи.

Ели: Да, там всяка баба и всеки дядо знае истинската история за местния змей. И, разбира се, всички останали грешат – особено  бабите, защото не е възможно гръм да удари камъка и да го разцепи – нали е заземен!? Бабите пък така ти разправят историите за змейове и самодиви, все едно обясняват как са пили кафе тази сутрин – всичко е истинско и не подлежи на съмнение, това е най-нормалното нещо.

Мотото на GoGo.bg е “Открий своето място”. Кое е вашето място?

Ели: Моето място е много трудно за разбиране, понеже е много лично. То е едно малко селце, казва се Панагюрски колони и се намира точно над Панагюрище. Там баба ми и дядо ми имат вила и там съм израстнала летата. Самата къща е част от гората, а моето място е на балкона на втория етаж, когато е вечерно време, слънцето вече е залязло и само виждаш как се поклащат върховете на дърветата. Тишина е, само чуваш щурците и вятъра, и всичко е толкова живо! Това е моето място.

Митко: Нейното място наистина е много яко, бил съм там! Моето място е малко по-особено, защото аз не съм израстнал на едно, а на страшно много места. В момента се чувствам много на място в България. Не говоря за определен град или селище. Тук е много готино, защото навсякъде има много интересни хора, които са много горди. Всъщност те са много борбени и яки. Като че ли по някой път малко позабравят това, но го пазят някъде вътре в себе си и всеки ден живеят по този начин. И се борят всеки ден да е по-хубав от предишния. Това е моето място!

 

Ако и Вие също като нас сте се влюбили в „Златната ябълка“ и нямате търпение да научите още за този свят и за развитието на студио „Змей“, можете да харесате фейсбук страницата на проекта, или да посетите официалния уебсайт – goldenappleseries.com.

06.04.2016

Коментари