Коледари

Остават броени дни до Коледа и всяко домакинство се приготвя за празника. Украсите са навсякъде, по радиото слушаме празнични песни и търсим подаръци за своите близки и приятели. В днешния глобализиран свят културите се смесват и в България навлизат все повече и повече чуждестранни Коледни елементи. Същевременно обаче българските традиции също бележат възраждане и все по-често могат да се наблюдават традиционните ни обичаи.

И така, в навечерието на Коледа дори и днес много хора ще приготвят нечетен брой ястия, ще запалят бъдник в камината и ще чакат да дойдат коледарите.

По горенето на Бъдника стопанинът е гадаел каква ще бъде реколтата.
По горенето на Бъдника стопанинът е гадаел каква ще бъде реколтата.

Едно време хората са вярвали, че в Коледната нощ излизат зли духове, а 12-те дни до Ивановден били известни като „погански“ или „вълчи нощи“. Смятало се, че тогава границата между земята и небето изчезва и мъртвите идват в света на живите. А коледарските дружини обикаляли по къщите и със своите песни гонели злите духове. Поверието гласи, че ако коледарите не благословят къщата, годината ще е слаба.

И макар в днешно време твърде малко хора да вярват в бродещи през нощта вампири и караконджули, Коледари е самобитен български ритуал, който е неразделна част от доброто празнично настроение. Ето защо на много места в България млади мъже отново ще тръгнат по къщите с обредни песни за плодородие и благополучие.

Още утре в Етъра младите момчета, облечени с топли ямурлуци и подпиращи се на своите сурвакарски геги, ще обиколят чаршията, за да изгонят злите духове със своите песни за здраве.

Коледари в Етъра. Снимка: http://etar.org/
Коледари в Етъра. Снимка: http://etar.org/

В Павел Баня както всяка година в полунощ на 25 декември градът ще бъде огласен от песни като „Стани, Нине“ и „Коледари будят стопанин“. Там празненството ще продължи и на следващия ден, защото петък е обявен за “Ден на павелбанските коледари”. От 11:00 ч. обичаят ще бъде представен пред читалището и различните дружинки ще премерят сили в коледарско надпяване. Традицията ще бъде почетена и в архитектурния резерват Боженци, където и тази година ще гостува дружината от Детски фолклорен ансамбъл “Габровче”.

Снимка: http://yambol.bg/
Ямболски коледари. Снимка: http://yambol.bg/

Несъмнено обаче гр. Ямбол ще бъде едно от най-интересните места. На 25 декември, от 10:30 ч. в града ще се проведе традиционният Коледарски празник, където ще се представят най-добрите дружини от цялата страна. Гостите на града ще имат възможността да видят и ямболски коледари, които ще танцуват единствения по рода си коледарски танц – коледен буенек. Подробна информация за събитието ще откриете на сайта на община Ямбол.

22.12.2015

Коментари