5 шантави Коледни гощавки

В България Коледата традиционно се свързва с претъпкана софра, много ядене, печено прасе… Ако ви се иска да прекарате празника именно така, но подготовката ви се вижда прекалено много работа, можете да посетите Чифлика палас, където са се погрижили за всичко!

И като стана дума за това, днес сме подготвили нещо специално – 5 от най-нестандартните традиционни Коледни гощавки по целия свят!

5. Вечеря като за световно…

Ако някога сте си мислили, че 9 постни ястия на Бъдни вечер са тежка задача, навярно ще Ви изненадаме с факта, че в някои краища на земното кълбо това е само началото на вечерята… Разбира сe, става дума за рая на чревоугодниците – Франция.

Там угощението на Бъдни вечер си има специално име, réveillon, и неговата цел е да задържи празнуващите будни чак след полунощ. Затова през цялата вечер те се наслаждават на изобилна вечеря, съставена от редки, изтънчени и изключително вкусни ястия. Традиционни са например прочутото фоа гра, коледната пуйка с кестени, пушена сьомга, стриди, омари… За десерт – разбира се bûche de Noël или с други думи „коледен пън“: вкусна торта, най-често направена с шоколад и кестени. В областта Прованс отиват още по-далеч. Там традицията повелява да бъдат сервирани 13 десерта – ни повече, ни по-малко!

13-те специални Коледни десерта на Прованс.
13-те специални Коледни десерта на Прованс.

4. Коледен пудинг

Думите „коледен пудинг“ извикват много приятни усещания у британците. Тази вековна традиция, датираща още от 15 век се е запазила до днес, възродена през Викторианската епоха. А десертът е наистина специален! Приготвя се цели 5 седмици преди Коледа и цялото семейство участва в приготовленията. Всеки разбърква сместа за пудинга, докато се вари, и си пожелава нещо. Най-накрая вътре се пуска сребърна монета от шест пенса.

Но как така не се разваля за пет седмици? Това се дължи на съставките, които го запазват и му придават характерния черен цвят. Разбира се, всяко семейство си има своя рецепта предавана поколения наред, но пудингът традиционно съдържа сушени плодове, портокалови корички, бренди, мас, ядки, подправки, галета, петмез и кафява захар… Британците твърдят, че коледният пудинг може да се съхранява в продължение на цяла година, без да се разваля!

christmas-pudding2
Фламбираният Коледен пудинг е традиционен във Великобритания.

А на Коледа, щом пиршеството наближи своя край, пудингът се полива с бренди, запалва се и се сервира, докато гори! От този десерт дори най-големият лакомник не би могъл да изяде повече от тъничка филийка. Всички обаче хапват поне малко, защото се вярва, че който открие сребърната монета в Коледния ден, ще се радва на късмет и благополучие през цялата година.

3. KFC с ягодова торта!?

Каква комбинация! Традицията никак не е стара, но за сметка на това е много популярна и изключително колоритна. Всъщност християнството идва в страната на изгряващото слънце още през 16 век, така че там се празнува Рождество доста отдавна. В днешно време на островите има само около 2 милиона християни, тъй като Япония е предимно будистка държава. Въпреки това обаче Коледа се празнува от мнозина японци като светски празник, на който да прекарат време със своето семейство и близки хора.

Празникът става популярен през 70-те години на ХХ век, когато телевизорът става широко достъпна вещ. По това време популярната верига за бързо хранене KFC пуска маркетингова кампания, в която свързва Коледа с продуктите си. Така традиционната на запад коледна пуйка на изток се превръща в пържено пиле.

japan-christmas
Съчетание по японски: пържено пиле с торта от ягоди.

Традиционният Коледен плод за японците пък е… ягодата! След Втората световна война сладкишите и плодовете в страната се смятали за голям лукс, а следователно и желан подарък за празниците. А за един от най-луксозните плодове се смятала ягодата. Ето защо ягодовият кейк се наложил като традиционна Коледна почерпка…

И така в наши дни Япония може да се похвали с едно от най-нестандартните коледни менюта – пържено пиле с ягодова торта!

2. Пържени гъсеници

fried-caterpillars
Пържените гъсеници са традиционен африкански деликатес.

Ако Япония ви се е сторила странна, чакайте да видите какво похапват в Африка! В ЮАР и Зимбабве един от местните деликатеси са гъсениците на императорския молец. Всъщност, това необикновено ястие не се яде само по Коледа, но тъй като за този празник се запазват най-вкусните и редки ястия, то присъства и на празничната трапеза. Ако оставим настрана предразсъдъците към насекомите, всъщност това е много полезна храна (а според някои – и вкусна). Те са богати на протеини, желязо и калций. При всички положения, това е една абсолютно уникална концепция за Коледно меню!

1. Мас и ферментирало пилешко

В Гренландия имат уникална традиция: на Бъдни вечер е прието мъжете да полагат особени грижи за жените и да им сервират храна и кафе! И както навсякъде другаде по света, за празника се запазват най-отбраните храни. В Гренландия, обаче те са меко казано странни… Първото задължително ястие е mattak – китова мас.

mattak_4
Китовата мас е едно от традиционните ястия, присъстващи на Коледната трапеза в Гренландия.

На трапезата задължително присъства и кивиак (kiviak). Как се приготвя? Около 500 цели гагарки (вид полярна птица) се пълнят в тюленова кожа, всичко се запечатва с тюленова мас и се заравя в земята, където ферментира от 3 месеца до година и половина!

Въпреки силния спортен дух на ЮАР, според нас именно Гренландия заслужава първото място за най-странна Коледна гощавка! А вие как мислите?

Тази статия е част от поредицата „Необичайни Коледни традиции по света“. Първата статия, посветена на Коледното дърво можете да откриете тук.

25.11.2016

Коментари