5 шантави Коледни гощавки

В България Коледата традиционно се свързва с претъпкана софра, много ядене, печено прасе… И като стана дума за това, днес сме подготвили нещо специално – 5 от най-нестандартните традиционни Коледни гощавки по целия свят!

5. Вечеря като за световно…

Ако някога сте си мислили, че 9 постни ястия на Бъдни вечер са тежка задача, навярно ще Ви изненадаме с факта, че в някои краища на земното кълбо това е само началото на вечерята… Разбира сe, става дума за рая на чревоугодниците – Франция.

Там угощението на Бъдни вечер си има специално име, réveillon, и неговата цел е да задържи празнуващите будни чак след полунощ. Затова през цялата вечер те се наслаждават на изобилна вечеря, съставена от редки, изтънчени и изключително вкусни ястия. Традиционни са например прочутото фоа гра, коледната пуйка с кестени, пушена сьомга, стриди, омари… За десерт – разбира се bûche de Noël или с други думи „коледен пън“: вкусна торта, най-често направена с шоколад и кестени. В областта Прованс отиват още по-далеч. Там традицията повелява да бъдат сервирани 13 десерта – ни повече, ни по-малко!

13-те специални Коледни десерта на Прованс.
13-те специални Коледни десерта на Прованс.

4. Коледен пудинг

Думите „коледен пудинг“ извикват много приятни усещания у британците. Тази вековна традиция, датираща още от 15 век се е запазила до днес, възродена през Викторианската епоха. А десертът е наистина специален! Приготвя се цели 5 седмици преди Коледа и цялото семейство участва в приготовленията. Всеки разбърква сместа за пудинга, докато се вари, и си пожелава нещо. Най-накрая вътре се пуска сребърна монета от шест пенса.

Но как така не се разваля за пет седмици? Това се дължи на съставките, които го запазват и му придават характерния черен цвят. Разбира се, всяко семейство си има своя рецепта предавана поколения наред, но пудингът традиционно съдържа сушени плодове, портокалови корички, бренди, мас, ядки, подправки, галета, петмез и кафява захар… Британците твърдят, че коледният пудинг може да се съхранява в продължение на цяла година, без да се разваля!

christmas-pudding2
Фламбираният Коледен пудинг е традиционен във Великобритания.

А на Коледа, щом пиршеството наближи своя край, пудингът се полива с бренди, запалва се и се сервира, докато гори! От този десерт дори най-големият лакомник не би могъл да изяде повече от тъничка филийка. Всички обаче хапват поне малко, защото се вярва, че който открие сребърната монета в Коледния ден, ще се радва на късмет и благополучие през цялата година.

3. KFC с ягодова торта!?

Каква комбинация! Традицията никак не е стара, но за сметка на това е много популярна и изключително колоритна. Всъщност християнството идва в страната на изгряващото слънце още през 16 век, така че там се празнува Рождество доста отдавна. В днешно време на островите има само около 2 милиона християни, тъй като Япония е предимно будистка държава. Въпреки това обаче Коледа се празнува от мнозина японци като светски празник, на който да прекарат време със своето семейство и близки хора.

Празникът става популярен през 70-те години на ХХ век, когато телевизорът става широко достъпна вещ. По това време популярната верига за бързо хранене KFC пуска маркетингова кампания, в която свързва Коледа с продуктите си. Така традиционната на запад коледна пуйка на изток се превръща в пържено пиле.

japan-christmas
Съчетание по японски: пържено пиле с торта от ягоди.

Традиционният Коледен плод за японците пък е… ягодата! След Втората световна война сладкишите и плодовете в страната се смятали за голям лукс, а следователно и желан подарък за празниците. А за един от най-луксозните плодове се смятала ягодата. Ето защо ягодовият кейк се наложил като традиционна Коледна почерпка…

И така в наши дни Япония може да се похвали с едно от най-нестандартните коледни менюта – пържено пиле с ягодова торта!

2. Пържени гъсеници

fried-caterpillars
Пържените гъсеници са традиционен африкански деликатес.

Ако Япония ви се е сторила странна, чакайте да видите какво похапват в Африка! В ЮАР и Зимбабве един от местните деликатеси са гъсениците на императорския молец. Всъщност, това необикновено ястие не се яде само по Коледа, но тъй като за този празник се запазват най-вкусните и редки ястия, то присъства и на празничната трапеза. Ако оставим настрана предразсъдъците към насекомите, всъщност това е много полезна храна (а според някои – и вкусна). Те са богати на протеини, желязо и калций. При всички положения, това е една абсолютно уникална концепция за Коледно меню!

1. Мас и ферментирало пилешко

В Гренландия имат уникална традиция: на Бъдни вечер е прието мъжете да полагат особени грижи за жените и да им сервират храна и кафе! И както навсякъде другаде по света, за празника се запазват най-отбраните храни. В Гренландия, обаче те са меко казано странни… Първото задължително ястие е mattak – китова мас.

mattak_4
Китовата мас е едно от традиционните ястия, присъстващи на Коледната трапеза в Гренландия.

На трапезата задължително присъства и кивиак (kiviak). Как се приготвя? Около 500 цели гагарки (вид полярна птица) се пълнят в тюленова кожа, всичко се запечатва с тюленова мас и се заравя в земята, където ферментира от 3 месеца до година и половина!

Въпреки силния спортен дух на ЮАР, според нас именно Гренландия заслужава първото място за най-странна Коледна гощавка! А вие как мислите?

Тази статия е част от поредицата „Необичайни Коледни традиции по света“. Първата статия, посветена на Коледното дърво можете да откриете тук.

25.11.2016

Коментари