Конски кушии – зрелищните състезания на Тодоровден!

Луди седмици

Знаете ли, че тази седмица е една от най-страшните, според народните вярвания? Тодоровата неделя, заедно с Русалската седмица (седмицата след Петдесетница) и Поганните дни (от Коледа до Йордановден) се наричат “Луди седмици”. Едно време хората вярвали, че са три сестри, а Тодоровата е най-старата, но и най-злата от тях. Но защо зла? Говорело се, че през нейните дни по белия свят се разхождат караконджули и таласъми, а който се разболее – много трудно ще оздравее. Затова хората извършвали специални ритуали, с които да се предпазят от болестите и да гонят злите духове и нещастията.

Част от тези ритуали са и кукерските игри, които видяхме из цяла България само преди няколко дни. Маскирани Кукери гониха злите духове из цялата страна със звъна на своите хлопки и чанове, пазейки старинните български обичаи живи.

Дали суеверията са истина – никой не може да каже. Все пак, ако работата не Ви спори, можете спокойно да го отдадете на факта, че дните през Тодоровата седмица са най-лошите в цялата година – неслучайно полската и домашната работа са забранени в тези дни! А междувременно можете да се отдадете спокойно на мечти за прекрасния ден, в който те ще свършат…

Конският Великден

Събота, Тодоровден, слага край на „злата Тудурица“. Празникът е наричан още „Конският Великден“, тъй като на него се изпълняват ритуали, свързани с почитта към конете. Тази смесица между езическо и християнско никак не е учудваща. Почти всеки християнски празник се е преплел неразривно с древните вярвания, създавайки уникалните ни български традиции. И не е нужно да се ровим много, за да открием откъде е дошла огромната почит към конете – всеизвестен факт е, че за прабългарите конят е бил свещено животно. Дори знамето на прабългарите е било конска опашка!

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Макар в днешно време конят да е изгубил своя статус на незаменим помощник в полската работа, родолюбци от цялата страна продължават да тачат вековните традиции на Тодоровден.  И тази година из цяла България ще се проведат традиционните за Конския Великден кушии – надбягвания, в които гордите собственици на дорести коне ще се състезават кое от животните е най-бързо, най-силно, най-грациозно…

Кушиите в Бачево

Едно от тези места е разложкото село Бачево. Разложкият край е прочут надлъж и нашир с това, че ревностно пази своите традиции. А хората в Бачево са вероятно едни от най-големите почитатели на конете. Доказателство за това са трите конни бази в селото. Както всяка година, на този ден хиляди хора ще дойдат на това знаково място, за да отпразнуват големия празник. В 10:30 часа празненствата ще започнат на централния площад на Бачево с тържествено откриване, литургия и специален ритуал по захранване на конете. A след това всички гости заедно ще се отправят към местността Власовица, където ще се проведе и най-важното събитие: конските кушии.

И ако си мислите, че кушиите са скучно нещо, дълбоко се лъжете! Защото в Бачево конете не са просто домашни животни – те са неизменна част от живота! Може би ще Ви прозвучи пресилено, ако кажем, че още от раждането си Бачевци се качват на кон, но ако дойдете тук на Тодоровден, сами ще се удивите на майстори-ездачи на 4-5 годинки, яхнали смело огромните си атове.

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

На този празник всички любители на фотографията ще намерят изобилие от грациозни фотомодели, както и неизчерпаемо вдъхновение. Усмихнати лица, умели ездачи, мъдри старци и прелестни коне, които ще Ви хипнотизират със своите изящни движения… Истинска мечта за всеки портретист!

Дрес код … !?

Разбира се, мнозина от състезателите ще бъдат облечени в своите празнични носии! Но ако Вие предпочитате съвременното облекло, местните предупреждават, че за истински добро настроение е много важно да се спазва дрес-кодът: топли дрехи и удобни, здрави обувки (за предпочитане са гумените ботуши).

Разнообразете уикенда си с това незабравимо преживяване! Резервирайте още сега стая в някой от уютните хотели в Разлог и отпразнувайте Конския Великден заедно с Бачевци!

16.03.2016

Коментари