Кукери в Разлог

Повечето от нас свързват обичая Кукери със Сирни Заговезни. Но знаете ли, че в югозападна България кукерите са част от януарските празненства? Едно от местата, където можете да ги видите е гр. Разлог. Там още на 1 януари мъжете обличат своите тежки и страшни костюми и от ранни зори започват впечатляващия си танц.

Кукерско шествие
Снимка: wikipedia.org

Разлог е известен като един от градовете, които ревностно пазят своите традиции. Интересно е, че при все богатството на обичаи и празници, които са живи до ден днешен в града, местните хора считат, че най-големият и емоционален празник е именно Васильовден. Както навсякъде из България, и тук децата обикалят къщите със своите сурвачки и наричат за здраве.

По-внушителното събитие за деня обаче несъмнено е новогодишният кукерски обичай Старчевата. Смята се, че кукерите са древна традиция, която идва още от езически времена. В разлог тя вероятно е свързна с поверието за поганните дни: хората вярвали, че от Бъдни вечер до Йордановден изчезва границата между света на живите и този на мъртвите. В тези дни караконджули, зли духове и други нечисти сили обикаляли земята и можели да пакостят на живите хора и можели дори да ги отвлекат в отвъдния свят.

Хоро на момите и ергените
Хорото на момите и ергените. Снимка: Андрей Андреев www.andrey-andreev.com

Обичаят Старчевата в Разлог включва различни персонажи. Захваща се хоро от моми и ергени – младежи, облечени в народни носии. То е придружено от мечкар и неговата „мечка“ – човек предрешен в костюм от овчи и кози кожи. Шествието преминава под задължителния съпровод на зурни и тъпани.

Разбира се, най-атрактивни са самите кукери, наричани още бабугери или чауши. Те са облечени в тежки козяци, лицата им са скрити под страшни маски, а на кръста си носят здрави кожени ремъци окичени с масивни звънци и хлопки. Костюмът на кукера е нещо внушително и може да тежи повече от 60 килограма! Това не е странно – звънците и хлопките сами по себе си понякога съставят повече от половината тегло на костюма. В древните дни кукерите са били само мъже. Днес обаче традициите вървят в крак с времето и все по-често се жени и момичета също обличат внушителните кукерски костюми.Момиче-кукер

Снимка: Андрей Андреев www.andrey-andreev.com

В днешно време празникът в Разлог се е превърнал в същински фестивал! Подготовката е дълга: месеци наред хората събират кожи и подготвят своите костюми. Някои от тях се предават по наследство от поколение на поколение. А на втория ден на Коледа кукери и коледари застават рамо до рамо и танцуват, подготвяйки се за Старчевата.

На първи януари празненствата започват рано сутринта. Всяка махала има своя собствена кукерска група. През целия ден те се надпреварват: коя е най-добрата група в града. Участниците избират главен чауш и вечерта шествието завършва в неговата къща.

Присъединете се към стотиците жители на град Разлог на първия ден от 2016 година и преживейте една от уникалните български традиции! Не знаем дали зли духове наистина обикалят по земята тези дни. Едно обаче е сигурно: хипнотичният звън на звънците и хлопките и ще Ви омагьоса завинаги!

30.12.2015

Коментари