Мъжкото хоро в Калофер

Утре ще отпразнуваме един от големите български празници: Богоявление. На този ден се почита кръщаването на Исус във водите на река Йордан. Поради това в православния свят традициите повеляват вярващите да се потопят в река. В страните, където януари месец е един от най-студените, този ритуал се превръща в истинско зрелище и своеобразно изпитание. На вярващите в Русия и Украйна, например, често им се налага да пробиват дупки в дебелия леден слой, покриващ реката.

В България всяка година на 6 януари водите се освещават като свещеници хвърлят дървен кръст в реката. Най-смелите мъже скачат във водата, за да го извадят. Тук християнската традиция се е преплела с народните вярвания. Много хора влизат в реката на Йордановден, защото вярват, че който извади кръста, ще се радва на завидно здраве и просперитет през цялата година. И макар водите в България да замръзват доста по-рядко, температурата най-често е не повече от 2-3 градуса. Така че дори краткото потапяне в ледените води е геройство.

Има обаче едно място в България, където това не е достатъчно. Калофер е един от градовете, които ревностно пазят своите традиции. Тук повече от 200 години Богоявление започва рано сутринта с празнична литургия. След това свещениците от трите църкви се отправят към реката, последвани от хората. Когато стигнат водите на Тунджа, облечените в традиционни носии калоферци захващат мъжко хоро, което танцуват в ледените води на реката. Вярват, че колкото по-студена е водата, толкова по-здрави ще бъдат всички участници. Зрелището продължава от половин час до 40-50 минути.

Мъжко хоро Калофер
Снимнка: Петър Пешев www.petarpeshev.com

Музикантите също влизат във водите на Тунджа. Всяка година те изпълняват задължително песента “Залюбила е Василка”. В Калофер няма борба за кръста. Тук той се дава на най-малкия участник на хорото. А това често са малчугани на 5-6 години, закърмени с традицията. Местните разказват, че няма година, в която някой да се е разболял от хорото.

Дете на хорото
Снимнка: Петър Пешев www.petarpeshev.com

В интервю за БТВ миналата година историкът Божидар Димитров сподели своята теория за произхода на този необичаен ритуал. Той разказа, че Калофер е основан от хайдути, които се уморили да скитат немили-недраги. Затова решили да станат дерменджии – да пазят планинския проход от разбойници. Юнаците искали да покажат своето мъжество и да “вземат страха” на злосторниците, които бродели из планините. Така се зародила традицията на мъжкото хоро в Калофер.

В днешно време тази функция, разбира се, отдавна е отпаднала. Въпреки това всяка година калоферци, както и много гости, продължават да изпитват своето юначество, влизайки във водите. Традицията в днешно време е станала толкова популярна, че Тунджа трудно побира всички желаещи да танцуват мъжкото хоро. На хорото се хващат мъже от цялата страна, които идват специално за празника. А сред зрителите се срещат и чуждестранни гости.

Посетете родния град на Ботев и в деня на неговото рождение и отпразнувайте заедно с местните хора двойния празник. Вижте на живо единствената по рода си традиция на Калофер!

05.01.2016

Коментари