Плажна инструкция за луди глави

Отново е юли и всички си мечтаем за слънце, пясък и море… Навсякъде е пълно с реклами за релакс и снимки на летовници с безгрижни сламени шапки, излежаващи се на плажа с охлаждащ коктейл в ръка… Ако обаче сте от хората, които не ги свърта на едно място и не можете да прекарате повече от 5 минути в едно и също положение, това със сигурност не е описание на Вашата мечтана ваканция! Ето 5 идеи за активна морска почивка, които със сигурност ще вдъхновят спорните натури!

5. Верни на традицията

Разбира се, щом се заговори за плаж и спорт, освен плуването (което е толкова задължително, че просто няма нужда да се споменава), няма как да пропуснем и плажния волейбол. Този забавен и силно социален спорт можете да практикувате на всеки плаж по Черноморието – в по-малки или по-големи отбори, с или без отброяване на точките… Вариантите са толкова, колкото и отборите по златистите плажове!

Ако обаче плажният волейбол е не просто спорт, а религия за Вас, включете се в някой от турнирите по плажен волейбол, които се провеждат през август и септември в и около Несебър.

4. За тренираните – „Шкорпилон“

Друга плажна класика е сутрешният крос на фона на изгряващото слънце. Това е нещо, за което мнозина от нас са си мечтали, представяйки си пленителните кадри от някой холивудски филм… И наистина, едва ли има по-приятно усещане от докосването на пясъка до босите ни крака и нежното гъделичкане на вълните…

Разбира се, можете да тичате на всеки плаж. Ако обаче сте толкова луди по тичането, че не можете да стоите спокойно, ако не сте изминали поне няколко километра набегом, ето едно място, на което можете истински да се развихрите.

Shkorpilovtsi1

Разбира се, става дума за плажа Камчия – Шкорпиловци. Това е най-дългата непрекъсната плажна ивица у нас.  Можете да се насладите на над 10 километра фин златен пясък, плискан от морските вълни. От 2015 насам през май месец там се провежда единствен по рода си пясъчен полумаратон.

И така, ако сте почитатели на бягането на дълги разстояния, можете да си организирате свой собствен маратон по шкорпиловски (накратко „Шкорпилон“) във всеки един момент, в който решите да избягате от ежедневието. Внимавайте обаче! Преминаването на устието на река Камчия може да бъде опасно, затова Ви съветваме да избягвате пресичането му и да завършите своето спортно приключение от южната страна на реката.

3. Подводната красота на Черно море

Вероятно когато се каже „гмуркане“, първите картини, които изплуват в съзнанието Ви са пасажи от пъстроцветни риби в Индийския океан, или пък красиви коралови рифове някъде из Пасифика. Колкото и невероятно да Ви звучи обаче, в дълбините на Черно море се крие един не по-малко запленяващ свят. Това е свят на потънали кораби, закотвени в самота на дъното на морето, свят на изчезнали крепости, пазещи до ден днешен тайната на своята съдба.

Podvodna-snimk
Любопитна черноморска рибка. Снимка: Travel&Photos

Най-добрата новина е, че за да се насладите на подобно преживяване не се изисква нищо друго, освен да сте в добро здравословно състояние. Всъщност, не е необходимо дори да можете да плувате… Просто се запишете в някой от водолазните центрове, където опитни инструктори ще Ви обучат и ще Ви придружат във Вашето приключение.

По Черноморието има не едно интересно място за гмуркане. Знаете ли, че близо до Приморско има дори подводен параклис, посветен на покровителя на моретата – свети Николай Чудотворец? Ето нещо, което определено си струва да се види! А кой знае – ако имате късмет, на своята подводна експедиция може би дори ще поплувате с делфини!

 

А сега преминаваме към последните две наистина екстремни предложения!

2. Риболов… под вода!?

Чували ли сте за подводния риболов? Това е спорт, при който хора с харпуни се гмуркат (без акваланги!), за да ловят риба в естествената ѝ среда. А знаете ли, че този спорт не просто се практикува у нас, а всъщност има сериозна традиция? Първото първенство по подводна стрелба се провежда още през 1968.

underwater-spearfishing

Подводният риболов е нещо като бойно изкуство – изглежда страхотно отстрани, има своя дълбока философия и изисква немалка доза лудост. Но най-вече, за да практикувате този забележителен спорт, се изисква сериозна физическа, психическа и теоретична подготовка. Защото въпреки своята привидна простота, това е занимание, криещо множество опасности, дори за най-големите майстори.

Ако въпреки всички предупреждения, Вие задължително искате да опитате това преживяване, отправете се към Созопол, и започнете своето обучение при някой от местните морски вълци. А ако просто искате да се запознаете с някои от най-големите майстори и да видите как те се завръщат от своето морско приключение с наниз от риба на куканите си, на 23 юли в Созопол и 6 август в Несебър предстоят две купи по подводен риболов, организирани от Българската Федерация по Подводни Спортове.

1. Между въздух и вода…

И ако всичко това не е достатъчно, за да накара адреналина да бушува във вените Ви, ето още едно истински екстремно предложение: научете се да карате кайт сърф! Ето това е едно преживяаване, което ще Ви накара да се почувствате, все едно наистина летите!

Kite-surfing

Що е то, кайт сърф? Това е воден спорт, нещо като кръстоска между уейкбординг, уиндсърфинг, сърфинг и парапланеризъм. Сърфистът се придвижва по морската повърхност върху малка дъска, улавяйки поривите на вятъра с крило от плат.

В кайт сърфинга единствената връзка между въздуха и водата, това сте Вие!

Именно това прави този спорт толкова различен, екстремен; във всеки момент сърфистът е играчка на вятъра и зависи единствено от прищевките на времето и своите умения да обуздава природните стихии…

Кайтърите казват, че дори на едно и също място условията всеки ден могат да бъдат коренно различни – морето има безкрайна способност да те изненадва. И все пак те посочват плажът при Крапец като едно от най-интересните места за сърфиране. А най-популярната локация несъмнено е Бургас.


 

Надяваме се, че успяхме да Ви вдъхновим за спорт и приключения на плажа. Разбира се, това е само малка част от всичко, което можете да преживеете на морето. А кои са Вашите любими спортни преживявания на плажа?

19.07.2016

Коментари