Празник на сланината и греяната ракия в Априлци

Само няколко часа ни делят от първия голям уикенд за тази година! Не знам за Вас, но ние в GoGo.bg със сигурност вече очакваме с нетърпение четирите почивни дни, когато ще се отправим на пътешествие из България в търсене на необикновени преживявания. Планирали ли сте вече как ще си починете активно? Ако сте любители на традиционната кухня, забавленията от сърце, сланинката и ракийката, задължително посетете Априлци! Там в събота ще се проведе празникът на сланината и греяната ракия – едно събитие, което вече се е превърнало в уникална за старопланинския град традиция.

praznik-na-slaninata-3
Снимка: apriltsi.net

Празникът ще започне още от сутринта – в 10:00 ч. на площад “Априлско въстание” ще се съберат майстори-кулинари, любители-гастрономи и познавачи на ракийката и сланинката от близо и далеч. Целият празник ще протече под трелите на оркестър “Развитие” от Стражица и духовия оркестър на гр. Априлци. Те ще предоставят възможност на всички запалени танцьори да демонстрират своето танцово майсторство, а защо не и да научат някоя нова стъпка! За високия градус на настроението ще се погрижи и комедийна група от с. Лесидрен.

praznik-na-slaninata-2
Снимка: apriltsy.com

Както всяка година, най-важната част от празника ще бъдат гастрономическите изложби и конкурси. На специалните изложбени маси посетителите ще могат да видят и опитат неподозирано многообразие от ястия със сланина, както и да обменят рецепти и тайни с майсторите. И тази година състезанието ще включва няколко различни направления: „Местни ястия“, „Най-атрактивни мезета“ и „Блага ракия“. Разбира се, голямата награда е запазена за категория “най-крехка сланина”.

И ако се питате как точно ще се определи най-добрата сланина, то трябва да споменем, че според съдиите това изобщо не е въпрос на вкус: критериите са обективни. А познавачите разказват, че за да създаде човек майсторска сланина, не са достатъчни само подправки. Всичко зависи още от правилния подбор на храната за прасето.

Вероятно най-атрактивното събитие за деня ще бъде приготвянето на прочутата “Бабина гозба”. Традиционното балканджийско ястие ще бъде стъкмено от майстор-готвач в огромен “чорбаджийски тиган“! За приготвяне на ястието ще бъдат използвани сланина (разбира се!), праз лук и над 500 яйца! Априлчани разказват, че рецептата е наследство от техните прабаби – сръчни домакини, които умеели да сготвят бързо вкусни гозби за цялото семейство. Е, в случая ястието ще бъде направо за целия град!

Babina-gozba1

За да можете да се насладите спокойно и на сланинката, и на ракийката, запазете си още сега стая в Априлици. Градът предлага най-разнообразни възможности за настаняване: хотели, къщи за гости, вили, сред които лесно ще откриете най-подходящото място за Вас. А след като приключи празникът, не пропускайте да откриете скритите съкровища на Априилци. Разходете се по дивните пътеки с изглед към връх Марагидик, открийте многобройните паметници на героите от Априлското въстание и се върнете назад във времето, съзерцавайки пленителните къщи на Старо Стефаново!

02.03.2016

Коментари