София Филм Фест празнува 20-ти юбилей!

Март е. Ясно се усеща наближаването на пролетта: слънцето грее все по-често, дърветата цъфтят, птичките пеят… Всички киномани знаят какво означава това – време е за София Филм Фест! 2016 година е специална, защото най-мащабният кино фестивал в България ще отпразнува своя 20-ти юбилей! По повод вълнуващото събитие организаторите са подготвили дори още по-богата и вълнуваща програма от обикновено! Освен това за всички почитатели на седмото изкуство ще има специални изненади и награди.

sffLogo1

Откриването

Фестивалът ще продължи от 10 до 31 март. Най-големите киномани обаче със сигурност знаят, че съпътстващата програма на София Филм Фест още от началото на месеца тече с пълна сила в Дома на киното. Официалното откриване ще бъде на 10.03 (четвърък) в Зала 1 на НДК с премиерата на филма „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”. И тази година София Филм Фест ще гостува в Пловдив, Бургас и Варна, като фестивалната програма ще тече паралелно в четирите града.

За двадесетия юбилей Стефан Китанов и неговият екип са планирали нещо наистина грандиозно. Тази година филмите ще бъдат прожектирани в общо 15 софийски локации. Любителите на киното със сигурност ще се почувстват като лакомници в сладкарница, защото програмата включва над 200 заглавия в различни жанрове. Разбира се, много от филмите ще имат своите премиери именно на фестивала. Ала програмата включва и някои познати и любими на българската публика ленти. Едно от очакваните събития ще бъде прожекцията на филма „Синът на Саул“, който само преди две седмици спечели Оскар за най-добър чуждоезичен филм.

Филмите

И тази година филмите ще развеселяват, натъжават, учудват и най-вече ще провокират публиката. Ще видим номинирани за Оскар филми, независимо кино, премиери и класики. Документалните филми ще ни разкажат ярки човешки истории от необикновени места – Сирия, Уругвай, Лампедуза, Нова Зеландия… Българското участие в документалната секция ще бъде силно: 16 български документални филма ще бъдат показани за първи път в София на 20-ия София Филм Фест, а 7 от тях – със световни премиери! Ще бъде прожектиран и провокиращият филм „Кеймбридж“, който разбуни духовете по време на „Златния ритон“, грабвайки междувременно наградата на община Пловдив.

София Филм Фест за младите

В юбилейното издание на София филм фест ще бъде включена и дългогодишната инициатива на Дома на киното – София филм фест за учащи. Ученици и студенти ще имат възможността да видят над 30 филмови заглавия и да се срещнат със специалните гости на фестивала: Тери Гилиъм (член на известната комедийна група Монти Пайтън), Тед Кочев (режисьор на множество емблематични филми, сред които “Рамбо: първа кръв” и “Човешкият глас”) и прочутия унгарски режисьор Бела Тар.

Конкурси и награди

Nagradi i Statuetki

Какво е един фестивал без тръпката от състезанието? Тази година филмите ще се борят за 11 награди в различни категории. Освен официалното международно жури, включващо световни режисьори, критици и кино специалисти, специални награди ще връчат също младежкото жури, критиците на Съюза на българските филмови дейци, както и представители на Международната федерация на филмовата преса (ФИПРЕССИ).

Още информация за събитието можете да откриете на официалния сайт. Там можете да видите програмата за целия фестивал. А ако не живеете в София, Пловдив, Бургас или Варна, резервирайте още сега нощувка, за да можете да видите своите любими заглавия! Не пропускайте да станете част от това необикновено събитие!

09.03.2016

Коментари