София Менар – един необикновен кинофестивал

Мнозина ценители на осмото изкуство очакват с нетърпение утрешния ден, когато ще бъде официално открит осмият фестивал София Менар. В продължение на две седмици публиката ще има рядката възможност да гледа филми от и за народите на Близкия изток и Северна Африка. Те ще бъдат прожектирани в шест локации в столицата. Както всяка година, селекцията включва някои от най-добрите филми на Иран, Мароко, Алжир, Ливан, Египет и Турция. Тази година за пръв път ще бъдат включени и ленти от Бангладеш и Бахрейн. Организаторите от “Позор” са планирали едно необикновено събитие, което ще накара всеки киноман да се почувства като лакомник в сладкарница.

Menar Main Image

Менар включва няколко категории: игрални, документални и късометражни филми. В програмата срещаме заглавия, завоювали множество фестивални номинации и награди и дори няколко предложения за чужоезичен “Оскар”. Те ще ни разсмеят, ще ни разплачат, ще ни покажат необикновени места, опитвайки се да разкрият необятните дебри на човешката душа.

Организаторите от “Позор” остават верни на играта на думи, която представлява заглавието на фестивала. Освен абревиатура на местата, на които е посветен фестивалът (Middle East and North Africa), на арабски думата означава фар, светлинна кула. Така и филмите, специално избрани за тазгодишното издание на София Менар ще ни покажат в различна светлина народите, за които често слушаме и четем в медиите, но които твърде повърхностно познаваме.

Фестивалът ще бъде открит с филма "Шареният остров", посветен на тайнствения остров Ормуз.
Фестивалът ще бъде открит с филма „Шареният остров“, посветен на тайнствения остров Ормуз.

По традиция фестивалът има тематичен акцент, изведен в рубриката “На фокус”. Тази година тя включва филми, режисирани от жени. Публиката ще има възможността да види близкия изток през един различен ракурс: този на жените. Едно от многобройните интересни заглавия е предизвикалия полемика режисьорски дебют на палестинката Сухра Араф: “Вила Тума”. С голям интерес се очаква и филмът на Кутер бен Хания “Бръсначът от Тунис”. Режисьорката използва оригиналния подход на „псевдо-документален филм“ в комбинация с хаплива сатира, за да засегне наболели теми за отношението към жените и нагласите в тунизийското общество днес.

Любимата рубрика на зрителите, “Керван сарай”, ще представи четири необикновени филма. Чрез специалната селекция ще имате възможността да преживеете, макар и виртуално, съприкосновение с магически кътчета, чието достигане е почти невъзможно. Тази година „Керван сарай“ поставя акцент върху приключенията и предизвикателствата пред личността. Проследете отблизо вдъхновяващо пешеходно пътешествие от Лихтенщайн до Йерусалим във филма “По стъпките на Бога”. Станете съпричастни с преживяванията на трима младежи, обиколили севта с велосипеди. Съпреживейте радостите и неволите на двама смели приключенци по течението на река Карун – най-пълноводната река в Иран. Вижте премиерата на филма “Тичай свободно”, разказващ историята на легендарния ултрамаратонец Кабайо Бланко. Запленен от уникалните бегаческа традиция на мексиканското племе Тараумара, той създава маратон в Медните каньони, за да насърчи и запази тази уникална култура.

Станете част от необикновени приключения с "Кераван сарай". Снимка: www.menarfest.com
Станете част от необикновени приключения с „Кераван сарай“. Снимка: www.menarfest.com

Разнообразете ежедневието си, опознайте нови култури, преживейте приключение и се докоснете до едно различно изкуство със София Менар! Подробности за програмата и филмите можете да откриете на официалния сайт на фестивала за подробна програма.

Разгледайте възможностите за настаняване в София и планирайте лесно своето посещение на фестивала Менар!

13.01.2016

Коментари