София празнува световния ден на тангото

На 11 декември са родени две от най-важните за света на аржентинското танго личности, музикантите Карлос Гардел и Хулио де Кара. В началото на ХХ век те не само допринасят за развитието на тази музика, но играят и ключова роля за разпространението ѝ по света. Ето защо през 1976 г. Буенос Айрес посвещава тази дата на своя любим танц. Празникът бързо добива популярност в цяла Аржентина, а не след дълго се превръща от национално в световно събитие.

Снимка: http://tangoacademy.co.uk
Снимка: http://tangoacademy.co.uk

От 12 години България също отбелязва деня на тангото. Тази година Тангерин са се постарали да надминат себе си и да организират най-пищния празник, който танго обществото в София някога е преживявало. Тридневният фестивал, започващ днес, ще потопи столицата в магическата атмосфера на този страстен аржентински танц. Целия уикенд София ще бъде изпълнена с жарки танци и чувствена музика.

Тази година гости на събитието са най-ярките звезди от небосклона на световното танго, които ще представят своето изкуство в три емблематични за столицата зали: Централният военен клуб, Дома на Москва и “Къщата с часовника” на ул. “Московска” 15. Там артистите ще създадат неповторима атмосфера за едно незабравимо преживяване.

Zali

Програмата е богата и разнообразна. Посетителите ще могат да се насладят на вълшебната музика, която ще изпълнят на живо музикантите от аржентинското дуо “Ranas” и квартет от международния танго оркестър “Silencio”. Ще се проведат вълнуващи демонстрации на български и световни танцови двойки, а след концертите и шоупрограмите всички ще могат да танцуват до забрава на ежедневните милонги.

Афтърпартита, озвучени от диджеи от Аржентина, България, Гърция и Германия, ще поддържат градуса на настроението висок до зори! А автентичните грамофонни плочи, които някои от музикантите използват, ще добавят особен носталгичен чар към събитието.

Фотограф: John Pierropoulous
Фотограф: John Pierropoulous

Разбира се, за желаещите да подобрят своите танцови умения, са организирани работилници и семинари, които ще бъдат водени от виртуозния тандем Карлос Еспиноза – Ноелиа Хуртадо, световноизвестната аржентинската двойка Ариадна Навейра – Фернандо Санчез, и ръководителите на най-голямото танго студио в Лондон, Леандро Палу и Мария Циациани. А ако никога не сте танцували танго и все още се чудите дали това е Вашият танц, посетете безплатния урок за абсолютно начинаещи в неделя от 14ч. в Студио Танго енд Пепър (ул. „Граф Игнатиев“ №3)

Посетете София този уикенд и преживейте страстта, грацията и красотата на чародейния свят на тангото. Станете част от това уникално преживяване!

Подробна информация за програмата на фестивала можете да откриете на официалния сайт на събитието.

11.12.2015

Коментари