Нощ на театрите

theatre night

На 21 ноември за трети пореден път България ще стане част от инициативата Европейска нощ на театрите. Несъмнено почитателите на това изкуство вече отдавна са отбелязали датата в своя календар. Тази година събитието ще бъде още по-грандиозно: то ще обедини повече от 1500 творци в 15 български града. Мотото „Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори“ е посветено на многото изгорели сцени в България.

Посланици на Нощта отново са актьорите Владимир Карамазов, Юлиян Вергов и Ованес Торосян. Към тях тази година се присъединяват и други млади и талантливи български артисти, сред които Теодора Духовникова, Захари Бахаров и Калин Врачански.

Събитията ще бъдат много и разнообразни: над 150 постановки, театрални срещи, прожекции и „отворени врати“ ще се проведат в 80-те локации на Нощта. Голяма част от инициативите са със свободен достъп, или с преференциални цени. Столицата, има най-богат афиш, но всички градове-участници ще предложат интересни събития.

Перник, Бургас и Силистра тази година се включват с изцяло безплатни за зрителите представления. Благоевград залага на хумора: драматичен театър „Никола Вапцаров“ ще представи комедии в разнообразни краски: и цветни, и черни. В Хасково пък зрителите ще могат да видят експерименталната постановка „Дубльори“, създадена от техния съгражданин Кенан Тополян.

Русе ще разчупи ограниченията и ще покаже театъра под един различен ракурс: като част от операта и балета. Посетителите ще имат възможността отблизо да се запознаят с тръпката на сцената в разговори „зад кулисите“ с балетисти и певци от оперния театър.

Симитли също стане част от Нощта на театрите, макар и неофициално. Тъй като няма собствена трупа, градът е поканил актьорите от ДТ „проф. Енчо Халачев“ (Благоевград), които ще осъществят своеобразен театрален маратон. Ще бъдат последователно изпълнени пиеса за деца и три различни постановки за възрастни, които симитлии ще могат да посетят.

Ако сме успели да разпалим интереса Ви, разгледайте пълната програма на официалния сайт на събитието, за да планирате своята Нощ на театрите. Който и от градовете да изберете, в събота всеки един от тях ще се превърне в истински храм на Талия и Мелпомена.

17.11.2015

Коментари