Трифон Зарезан – Познат и Непознат

Автор: Leanne Laine
Автор: Leanne Laine

Уморихте ли се вече от зимата? Няма страшно, защото само след няколко дни идва Трифон Зарезан, а според народните вярвания това е денят, след който времето започва да се затопля и вече се усеща приближаването на пролетта. Но кой е свети Трифон и как е станал покровител на лозарите и винарите?

Истинският Св. Трифон

По стар стил на 14 февруари се чества Св. Трифон – мъченик, живял в Римската империя през 3-ти век. Според житието на светеца, той бил лечител и нищо не го свързва с лозарството или винопроизводството. Както често ставало в миналото обаче, и тук християнското се е преплело с езическото наследство на траките и народните вярвания. Някои изследователи смятат, че празникът на Св. Трифон е наследил традициите на прочутите Дионисиеви пролетни празненства, които се провеждали по това време на годината.

Легенди  и обичаи

С течение на времето се появили нови и нови легенди за Св. Трифон – за неговото умение като лозар, за това как се присмял на своята сестра, света Богородица, а в последствие отрязал носа си по невнимание. Последната легенда става причина да се появи неоговото прозвище – Зарезан. И така постепенно светецът се превърнал в покровител на лозарите, винарите, кръчмарите и градинарите. А заедно с това се развили и традициите, които познаваме днес – зарязването на лозата, поливането ѝ с вино и веселите пиршества на 14 февруари.

Трифон Зарезан днес

В днешно време празникът доста се е изменил. Поради смяната на календара мнозина го празнуват на 1 февруари. Други пък решават да го заменят или обединят с все по-нашумелия Св. Валентин.

Тази година празникът се пада в неделя, което дава прекрасна възможност на любителите на пътешествията и виното да излязат от релсите на своето ежедневие и да разнообразят сивотата с уикенд, посветен на виното.

Идеи за празника

1. По стъпките на траките в Старосел

Starosel-Enoteka
Енотеката на Винарска изба „Старосел“.

Мнозина може би знаят, че в Тракийския култов комплекс в Старосел е открито уникално съоръжение за производство и съхранение на вино. Това прави селото особено подходящ избор за отбелязване на Трифон Зарезан. Настанете се в Комплекса за винен и спа туризъм, който се намира на по-малко от 3 км от Четиньовата могила. А след като разгледате удивителните археологически находки, отпуснете се в чаровната енотека на винарска изба „Старосел“ и изпийте чаша вино, наследство от хилядолетна традиция.

2. Зарезан в Мелник – както повелява традицията

Melniк-piramidi

Мелник отдавна носи славата на един от най-добрите винени региони в страната. И тази година във Вила Мелник ще останат верни на традицията. Затова, ако сте любопитни да видите как се е празнувал Трифон Зарезан едно време, това е един прекрасен избор.

Още от сутринта на 14 февруари ще започне ритуалът по зарязване, който всеки желаещ може да види. Разбира се, той ще бъде придружен от песни, танци, веселие и много хубаво вино. Посетителите ще могат да се включат и в турове на избата. Специално за повода ще бъде организиран фермерски базар с продукти от местни производители, някои от които могат да се намерят само в този край. Открийте идеалната за Вас стая в Мелник и я резервирайте още днес!

3. Уикенд за открития – музеите на виното в България.

Питали ли сте се някога как се е произвеждало и бутилирало виното преди векове? Можете да научите това и още много интересни факти за винопроизводството в България в някой от специализираните музеи.

 • Музей на виното в Плевен
  Музеят на виното в Плевен има богата колекция от вина, някои от тях на повече от 100 години!
  Музеят на виното в Плевен има богата колекция от вина, някои от тях на повече от 100 години!

  Създаден през 2008 година, този забележителен музей тогава е единствен по рода си на Балканския полуостров. Невероятната му атмосфера е допълнена от факта, че е разположен в пещера. Тук има забележителна енотека и колекция от вина на възраст от 30 до над 100 години. Музеят проследява историята на винарското изкуство в България. Тук можете да научите не само най-характерните неща за винопроизводството, но също така да минете експресен енологичен курс. Направете първите стъпки по пътя към дълбокото разбиране на божествената напитка. Подробности за музея можете да намерите на официалната фейсбук страница.

 • Музей на виното в Мелник
  Снимка: Музей на виното - Мелник
  Мелнишкият музей разполага с автентично хранилище за вино.

  Преди малко повече от две години врати отваря и втори музей на виното, този път в най-малкия български град. Този музей е по-тясно специализиран – експонатите разказват историята на винарските традиции в региона. Тук можете не просто да видите как се е произвеждало виното едно време, а собственоръчно да си напълните и затворите бутилка с избрано от Вас вино! Не пропускайте да разгледате хранилището, стриктно изградено по мелнишката традиция. Подробна информация за музея можете да намерите на неговия официален сайт.

 • Дом на виното – София
  Dom-na-Vinoto-Sofia
  Снимка: Дом на виното – София.

  Най-новото попълнение сред музеите, посветени на виното, се намира в София. Домът на виното се помещава в избата на Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. Това е най-старата изба на територията на града! И макар музеят да е отворен само от няколко месеца, тук вече се провеждат многобройни интересни мероприятия. Научете повече за музея тук.

09.02.2016

Коментари