Жеравна

Намерете най-добрата оферта за нощувки в Жеравна: 3 обекта за настаняване в Жеравна. 3 Къщи за гости, актуални цени, снимки, мнения и коментари. още »

Хотели в Жеравна

Жеравна

Още траките са създали селище на това място. Но истински разцвет селото преживява по време на османското владичество, когато се ползва със специални привилегии и данъчни облекчения. ХХ век носи разрушение, но упоритите жеравненци, начело с няколко талантливи архитекти, успяват да опазят своето наследство и да превърнат Жеравна в уникален архитектурен резерват. Днес в селото са запазени над 200 автентични дървени къщи, някои от които са по-стари от Съединените Американски Щати!

В Жеравна има много къщи-музеи и занаятчийници, които представят най-характерните черти на живота тук, бита на местните хора и традиционните занаяти. Най-интересното събитие несъмнено е фестивалът на народната носия, който се провежда ежегодно през август. Тогава, в продължение на три дни, царува нестихващо веселие. Музиканти се надсвирват по поляните, а под упойващите трели на инструментите им се извиват хорà, в които се надиграват майстори на българските народни танци. И всички - и малки, и големи - показват своите красиви носии.

В Жеравна няма огромни луксозни хотели с лъскави стъклени фасади. Ала тук ще усетите неповторимия уют на традиционните дървени къщи, застлани с шарени козяци и котленски килими. Те ще Ви накарат да се запитате защо изобщо възрожденският стил е излязъл от мода! Неустоимата старинна красота е съчетана със съвременна функционалност и удобство. В селото се намира и единственият спа комплекс в района, дискретно вграден в една от трaдиционните къщи.

Жеравненци са достойни наследници на своите славни предци: упорити, находчиви и трудолюбиви сладкодумци. Те са създали истински еталон за селския туризъм в България. Елате тук, за да усетите духа на Йовковото село, да се възхитите от красивите къщи и да разберете истинското значение на думите „чист въздух“.